Wat is bean-to-bar chocolade?

Technisch gezien wordt alle chocolade van de cacaoboon gemaakt. Maar de term bean-to-bar (van boon tot reep) beschrijft iemand die rauwe cacaobonen koopt en deze zelf tot chocolade verwerkt.

Wat geeft het cacaopercentage aan?

Het cacaopercentage geeft het aandeel in gewicht van de cacaoboon in het eindproduct weer.

Wat is 'Single Origin' Chocolade?

Feitelijk betekent het dat alle cacao in een bepaalde chocoladereep van één bepaalde ‘estate’ of co-operatie uit één bepaald gebied komt. Het geeft dus de geografische herkomst van de cacao aan.

Wat wordt bedoelt met smaakprofiel?

Het smaakprofiel geeft de verschillende aroma’s en smaken aan die je proeft in de chocolade. Deze smaken vinden hun oorsprong in de cacaoboon zelf. Deze smaken worden niet toegevoegd door de chocolademaker. Een smaakprofiel wordt aangeduid met AROMA/SMAAK/NASMAAK. Probeer eens wat je zelf kunt onderscheiden.

Waarom is bean-to-bar chocolade duurder dan de chocolade die je in de supermarkt vindt?

Veel factoren zijn van invloed op de prijs van bean-to-bar chocolade. Een van de belangrijkste is de kostprijs van de ingrediënten, deze ligt (vele) malen hoger. Ook is de arbeid die in het op kleine schaal ambachtelijk maken van chocolade een belangrijke factor. Een hogere prijs is een vereiste voor een duurzame keten. De prijs van het eindproduct moet voldoende zijn om de boeren een eerlijke prijs te betalen en hen en de ambachtelijke chocolademaker in staat te stellen een acceptabel inkomen te verdienen.

Uiteindelijk vertaald dit zich in de kwaliteit en de smaak van bean-to-bar chocolade. Deze is niet te vergelijken met een industrieel geproduceerde chocolade.

Wat is het verschil tussen een chocolatier en een chocolademaker?'

Een chocolademaker koopt cacaobonen en doorloopt zelf alle stappen om hiervan een eindproduct te maken. Een chocolatier koopt en smelt cacaomassa/couverture (geroosterde en bewerkte cacaobonen tot een egale massa) wat hij verwerkt tot bijvoorbeeld bonbons of chocoladerepen.