Antwoorden op de meest gestelde vragen over bean-to-bar chocolade.

Wat is een “chocolademaker“?

Een chocolademaker is een vakman of -vrouw die van cacaobonen chocolade maakt. Het uitgangspunt van zijn / haar werk zijn cacaobonen afkomstig van producerende landen van over de hele wereld. Zodra de bonen de werkplaats/fabriek van de maker bereiken, worden ze verwerkt via verschillende machines (rooster, winnier, melangeur, enz.) En de chocoladerepen zijn het resultaat van dit proces, dat enkele dagen kan duren. Daarom wordt hun chocolade ook “bean-to-bar” (van “boon-tot-reep”) genoemd.

Waarom zou je voor bean-to-bar chocolade kiezen?

De meeste chocoladebedrijven op de markt kopen eenvoudig halffabrikaten (couverture, cacaonibs, cacaopoeder, cacaoboter) van andere bedrijven om ze te smelten en te mengen. Maar bean-to-bar betekent dat hetzelfde bedrijf het hele proces verzorgt, van de cacaobonen tot de chocolade. De chooclademaker heeft een visie voor het hele proces van het maken van chocolade: hij / zij kiest de bonen, de leveranciers, de machines, de technieken, de temperaturen, tot het ontwerp van de vorm en de stijl van de verpakking. Het kost veel meer moeite dan het kopen van chocolade die al door iemand anders is gemaakt en die te smelten. Plus, bean-to-bar-makers staan ​​bekend om het kiezen van ‘fine flavor’ cacaobonen afkomstig van ethische leveranciers en betalen een premie voor de hoge kwaliteit van hun ingrediënten. Daarom belonen we graag dergelijke inspanningen en dragen we in ons assortiment de beste bean-to-bar chocolademerken op de markt.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen ambachtelijke chocolade en industriële chocolade?

Ten eerste is de lijst van ingrediënten van industriële chocolade vaak lang en vol met twijfelachtige ingrediënten (veel suiker, kunstmatige aroma’s en plantaardige oliën). Met ambachtelijke chocolade wordt de lijst kort gehouden met minimale en natuurlijke ingrediënten (vaak alleen rietsuiker en cacao voor een reep met pure chocolade). Ten tweede, terwijl industriële chocolade wordt gemaakt in grote, geautomatiseerde en gestandaardiseerde fabrieken, wordt ambachtelijke chocolade gemaakt door ambachtslieden in kleinschalige processen. Machinerieën worden tot een minimum beperkt, met veel vakmanschap achter de schermen, waardoor de resulterende chocolade nog specialer wordt. Ten slotte gebruiken industriële chocoladebedrijven bulkcacao, die goedkoop is, genetisch slecht is en slecht gefermenteerd. Aan de andere kant verwerken ambachtelijke chocolatiers de hoogste kwaliteit cacao op de markt om de beste smaken die het te bieden heeft naar voren te brengen en zijn bereid om er premium prijzen voor te betalen.

Waar halen ambachtelijke chocolademakers hun cacaobonen vandaan?

Er zijn veel manieren waarop cacaobonen de fabrieken van ambachtelijke chocolademakers kunnen bereiken: via importeurs, distributeurs, producenten, coöperaties en zelfs afzonderlijke boerderijen. Ambachtelijke chocolademakers richten zich op het sourcen van hun cacaobonen uit vertrouwde en betrouwbare bronnen die het welzijn van hun samenwerkende boeren en bovengemiddelde prijzen voor hun harde werk kunnen garanderen. Sommige bekende producenten in de ‘fine chocolate’-industrie zijn Maya Mountain Cacao Company in Belize, Kokoa Kamili in Tanzania en Akesson’s in Madagaskar. Hoewel dit meestal wordt aangeduid als ‘Direct Trade’ (‘Directe handel’), zijn sommige bedrijven ook Fair Trade-gecertificeerd, een garantie van een onafhankelijke derde partij voor de hogere prijzen die worden betaald aan cacaoboeren.

Wat zijn “proefnotities“ en wat betekenen deze?

Proefnotities geven die smaken aan die zijn ontwikkeld uit de cacao tijdens het maken van chocolade. Wanneer je woorden als “framboos, koffie, sinaasappel” op een pure chocoladereep vindt, zijn dit geen toegevoegde ingrediënten, maar de smaken die je tijdens het proeven van de chocolade kunt ervaren. Deze proefnotities zijn geschreven door de chocolademaker en moeten meer worden gezien als een indicatie dan als een objectieve waarheid. Zodra je de chocolade proeft, ontdek je je eigen proefnotities.

Is alle ambachtelijke chocolade biologisch?

Sommige ambachtelijke chocolade is biologisch gecertificeerd, terwijl andere dat niet is. Dit betekent niet dat de niet biologisch gecertificeerde chocolade vol chemicaliën zit of gevaarlijk voor het menselijk lichaam is. Ambachtelijke chocolade wordt gemaakt met cacao, vaak afkomstig van kleine boeren die niet over de middelen beschikken om zich chemische meststoffen en pesticiden te kunnen veroorloven. In feite zouden we kunnen zeggen dat het merendeel van de ‘fine cacao’ op de markt ‘standaard’ biologisch is. Bovendien is een biologische certificering duur voor die boeren die in derdewereldlanden wonen. Uiteindelijk kan hun cacao net zo “natuurlijk” zijn als de cacao met een biologische certificering.

Moet ik de voorkeur geven aan het ene land van herkomst boven het andere?

Sommige landen van herkomst zijn bekender vanwege hun ‘fine flavor’ cacao dan andere. Dit is echter geen goede reden om bepaalde landen te vermijden en anderen op basis van populariteit de voorkeur te geven. Zoals niet alle in Italië gemaakte wijn jouw geld waard is, ook in de chocolade-industrie vertelt het land van herkomst niet het volledige verhaal. Waar het om gaat zijn andere factoren zoals genetica, terroir, post-oogstprocessen en de vaardigheden van de chocolademaker. Daarom raden we aan om elk land een kans te geven.

Is het cacao-percentage een indicatie van kwaliteit?

Het cacao-percentage op een reep is geenszins een teken van kwaliteit. Het vermeldt eenvoudig de hoeveelheid cacao in die reep, maar zegt niets over de kwaliteit van die cacao. Moet het alcoholpercentage op een fles wijn een indicatie zijn voor de kwaliteit? Zeker niet. Op dezelfde manier helpt het cacao-percentage op een chocoladereep je alleen maar om te beslissen hoe zoet je chocolade prefereert.

Wat als ik glutenvrije chocolade zoek?

Tenzij het insluitingen van granen heeft, is alle ambachtelijke chocolade glutenvrij. Sommige bedrijven gaan zo ver dat ze glutenvrij worden gecertificeerd, wat betekent dat in hun fabrieken geen gluten worden verwerkt. De rest van de bedrijven moet de “May include gluten” (“kan sporen van gluten bevatten”) -clausule opnemen op hun verpakking voor de wet, ook al is er geen gluten houdend product in de chocolade verwerkt.

Niet het antwoord gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op